1. Podprogram 2017 – efekty
Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu „MAR-KOT” 08-331 Sabnie Suchodół Włościański 84 z terenu województwa mazowieckiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Siedlcach realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
-
warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
-
skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasz gryczana, herbatniki maślane);
-
mleczne (mleko UTH, ser podpuszczkowy dojrzewający);
-
mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju);
-
cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
-
tłuszcze (olej rzepakowy);
-
dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 343 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa mazowieckiego.
Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
ponad 19 ton żywnosci
-
970 paczek żywnościowych.
W ramach Podprogramu 2017 dla 54 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
-
Żywieniowe – 2 spotkania dla 27 uczestników
-
Kulinarne – 2 spotkania dla 27 uczestników
2. Laboratorium integracji społeczno-zawodowej dla osób bezdomnych w Schroniskach w Arklitach i Sławoszach
Projekt realizowany w ramach konkursu ogłoszonego przez Wojewodę Warmińsko – Mazurskiego pn. Powrót osób bezdomnych do społeczności – edycja 2017”, jest skierowany do osób bezdomnych, które w okresie realizacji zadania uzyskają schronienie w Schronisku „Mar-Kot” w Arklitach 3 i Sławoszach 2 gm. Barciany, pow. Kętrzyn, woj. warmińsko – mazurskie.
Realizacja projektu została zaplanowana na okres 01.08.2017r.-31.12.2017r., jednak jego efekty będą miały wpływ na funkcjonowanie Schronisk „Mar-Kot” w Arklitach i Sławoszach także w kolejnych latach, przyczyniając się do ograniczania negatywnych skutków problemu bezdomności oraz zwiększając dostępność pomocy. Wszystkie działania pomocowe o charakterze stacjonarnym planowane do realizacji w ramach programu będą się odbywały w sposób ciągły przez cały okres realizacji zadania. W szczególności tyczy się to działań o charakterze osłonowym (schronienia, wyżywienia, wydawania odzieży, środków czystości i higieny osobistej itp.) oraz pracy socjalnej.
Celem głównym realizacji projektu jest poprawa sytuacji życiowej osób bezdomnych poprzez tworzenie warunków do usamodzielnienia finansowego i mieszkaniowego.
Cel ten realizowany jest poprzez:
-
Zapewnienie osobom bezdomnym odpowiednich warunków bytowych oraz dostępu do świadczeń socjalnych takich jak wyżywienie, odpowiednia odzież, zaopatrzenie w środki czystości i higieny osobistej
-
Organizację pomocy interwencyjnej poprzez prowadzenie w okresie zimowym ogrzewalni
-
Zwiększanie poziomu świadomości osób bezdomnych w zakresie ich praw oraz katalogu usług socjalnych należnych osobom bezdomnym
-
Zapewnienie osobom bezdomnym dostępu do wiedzy przydatnej w procesie aktywizacji zawodowej
Poza świadczeniem pomocy o charakterze stacjonarnym, Schroniska zapewnią pomoc interwencyjną i doraźną osobom bezdomnym oraz zagrożonym bezdomnością. Pomoc ta polega na stworzeniu w okresie 01.10.2017r.-31.12.2017r. ogrzewalni, zapewniającej schronienie osobom bezdomnym, w tym również nietrzeźwym osobom bezdomnym (o ile nie będzie to stwarzało zagrożenia dla nich samych oraz innych podopiecznych placówek). Utrzymanie odpowiedniego standardu świadczonych usług pomocowych będzie wymagało przeprowadzenia drobnych prac remontowych, konieczne będzie także doposażenie Schroniska w Arklitach w nową pralkę automatyczną, natomiast Schroniska w Sławoszach w nową lodówko-zamrażarkę.
Dodatkowym elementem realizowanym w ramach projektu będzie przeprowadzenie dwóch cykli zajęć warsztatowo-edukacyjnych, w tym:
Cykl I: dotyczący uprawnień socjalnych, z których mogą korzystać osoby bezdomne,
Cykl II: dotyczący uwarunkowań rynku pracy i kształtujący umiejętności przydatne w procesie aktywizacji zawodowej osób bezdomnych
Połączenie działań mających na celu aktywizację zawodową z kształtowaniem świadomości w zakresie dostępnych uprawnień socjalnych pozwoli zwiększyć szanse osób bezdomnych na ich usamodzielnienie się w sensie materialnym, a w dalszej konsekwencji także mieszkaniowym, przyczyniając się tym samym do zmniejszenia skali problemu bezdomności.
Cykl I dotyczący uprawnień socjalnych będzie uzupełniony o pracę socjalną realizowaną w celu poprawy sytuacji osób bezdomnych korzystających z pomocy placówek i zwiększenia ich szans na usamodzielnienie życiowe.
Dzięki realizacji projektu, zwiększy się skuteczność pomocy świadczonej na rzecz osób bezdomnych i zagrożonych bezdomnością, poprawi się standard oferowanych przez Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu „Mar-Kot” usług, a dodatkowo wzrośnie dostępność pomocy o charakterze interwencyjnym w okresie zimowym poprzez utworzenie ogrzewalni, która będzie świadczyć pomoc w Arklitach na rzecz 10 osób oraz w Sławoszach – 5 osób dziennie.
3. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020
PODPROGRAM 2017
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:
-
organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
-
racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
-
przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
-
prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Olsztynie [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa warmińsko-mazurskiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
-
Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie – których dochód nie przekracza 200% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj.: 1268,00 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1028 zł dla osoby w rodzinie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
-
Sposób kwalifikacji:
-
OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
-
OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, następnie OPS wystawia skierowania, które będą przekazywane do OPL;
-
OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
-
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych w formie paczek żywnościowych lub posiłków:
-
Paczka żywnościowa to minimum kilka tj. składająca się z co najmniej trzech artykułów spożywczych z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo a wchodzących skald zestawu. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje:
-
groszek z marchewką 4 kg,
-
fasola biała 4 kg,
-
koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
-
buraczki wiórki 1,05 kg,
-
powidła śliwkowe 1,5 kg,
-
makaron jajeczny 4,5 kg,
-
makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg
-
ryż biały 4 kg,
-
kasza gryczana 2 kg,
-
herbatniki maślane 0,6 kg,
-
mleko UHT 7 l,
-
ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
-
gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
-
szynka drobiowa 3 kg,
-
szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
-
pasztet wieprzowy 0,64 kg,
-
filet z makreli w oleju 1,7 kg,
-
cukier biały 4 kg,
-
Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
-
W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia, lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
-
W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin .
-
Żywność wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ wydawana jest nieodpłatnie.
-
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposób dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej – Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL i OPS:
-
warsztaty kulinarne;
-
warsztaty edukacji ekonomicznej;
-
warsztaty dietetyczne;
-
warsztaty niemarnowania żywności.
Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.
Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne rzesz podopiecznych to:
-
włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
-
grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki z dziećmi, osoby samotne);
-
pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
-
pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
-
wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.
Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osoba, która otrzymała skierowanie z OPS do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to, że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.
SPB „Mar-Kot”, „Dom Rodzinny” , Arklity 3, 11-410 Barciany
PODPROGRAM 2016 – efekty
1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
2. Pomoc żywnościowa trafiła do 20 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
-
1205,20 kg żywności;
-
0 paczek żywnościowych;
-
4510 posiłków;
4. W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez
Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne, tj. warsztaty edukacji ekonomicznej na temat „Oszczędzanie w domu”.
4. Zmiana standardów placówek świadczących usługi dla osób bezdomnych tj.: ogrzewalni, noclegowni i schronisk dla osób bezdomnych
Projekt realizowany w ramach konkursu ogłoszonego przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej pn. Program wspierający rozwiązywanie problemu bezdomności. Cel nr 3 „Zmiana standardów placówek świadczących usługi dla osób bezdomnych tj.: ogrzewalni, noclegowni i schronisk dla osób bezdomnych”, jest skierowany do osób bezdomnych, które w okresie realizacji zadania uzyskają schronienie w placówce w Poznaniu przy ul. Pogodnej 55.
Realizacja projektu została zaplanowana na okres 01.04.2017r.-31.12.2017r., jednak jego efekty będą miały wpływ na funkcjonowanie Domu dla Ludzi Bezdomnych także w kolejnych latach, przyczyniając się do ograniczania negatywnych skutków problemu bezdomności oraz zwiększając dostępność pomocy.
Nadrzędnym celem realizacji zadania jest poprawa standardów usług socjalnych świadczonych na rzecz osób bezdomnych. Cel ten będzie realizowany poprzez:
-
Przeprowadzenie prac remontowych w placówce.
-
Przeprowadzenie prac adaptacyjnych w placówce.
-
Zaopatrzenie placówki w niezbędne sprzęty, meble i urządzenia.
Dodatkowymi celami są:
-
Zwiększenie poziomu umiejętności i kwalifikacji zawodowych osób bezdomnych przebywających w Domu dla Ludzi Bezdomnych w Poznaniu poprzez włączanie ich do prac remontowych i adaptacyjnych.
-
Ograniczenie kosztów wykonania prac remontowych i adaptacyjnych poprzez angażowanie do wykonywania niektórych prac osób bezdomnych będących beneficjentami projektu.